50 syrských sirotků a Nicholas Winton

28. 09. 2018 21:24:57
Kolem nápadu přivést do Česka 50 sirotků ze Sýrie toho bylo řečeno tolik, že mi připadá skoro zbytečné cokoliv dodávat. Když ale zazněly výroky srovnávající tento počin s počinem Nicholase Wintona, tak mi to prostě nedalo.

Úvodem se přiznávám, že nejsem znalcem poměrů na blízkém východě. Nicméně poté, co jsem několik let sledoval události kolem války, utečeneckých táborů a projektu Generace 21, jsem pochopil dvě věci.

Za prvé, na blízkém východě sirotci prakticky neexistuji. V rodinách funguje mnohem větší solidarita, než je tomu u nás, a osiřelých dětí se vždy ujmou více či méně blízcí příbuzní.

Za druhé, navzdory této solidaritě se rodiny na přání a potřeby dětí příliš neohlíží. Na prvním místě jsou totiž přání a potřeby nejstarších členů rodiny. Pokud nejstarší člen rodiny prohlásí, že nebude bydlet v přemalovaném kravíně a že odchází do Německa, pak se bez ohledu na názory a přání ostatních celá široká rodina prostě sebere a jde. A pokud prarodiče prohlásí, že si na novou zemi nemohou zvyknout a že si přejí zemřít ve své vlasti, pak se celá rodina sebere a bez ohledu na přetrvávající nebezpečí se vrací zpět.

Naše evropská mentalita je v tomto ohledu odlišná. Naši prarodiče by si v podobné situaci řekli, že si na novou zemi nemohou zvyknout a že si asi nezvyknou nikdy, ale že kvůli svým dětem a vnukům zatnout zuby a prostě to nějak zvládnou.

Čímž se dostávám k Nicholasi Wintonovi a několik velmi podstatným rozdílům. Nicholas Winton nezachraňoval žádné sirotky. Zachraňoval děti rodičů, kteří byli v zoufalé životní situaci a kteří byli ochotní udělat pro bezpečí svých dětí naprosto cokoliv. Dokonce byli svolní k tomu poslat své děti do cizí země (!), kde měli být svěření do péče naprosto neznámým narychlo vybraným ochotným lidem (!!) a to celé v rámci akce, kterou organizovala neznámá soukromá osoba (!!!).

Dokonce ani rodiče z pravověrných židovských rodin v tu chvíli neřešili, zda se jejich dítě dostane do péče křesťanů či bezvěrců. Prostě šlo o děti a jejich bezpečí a všechno ostatní bylo pro tuto chvíli vedlejší. Problém s tím údajně měli jen angličtí rabíni. Ti, kterých se to vlastně vůbec netýkalo.

Pravdou je, že nikdo z židovských rodičů v tu chvíli nejspíš nepředpokládal, že jeho děti odjíždějí natrvalo. Všichni nejspíš doufali, že se dříve nebe později budou moci vrátit. Že budoucnost nakonec překoná i ta nejhorší očekávání a že se děti nakonec nebudou mít ke komu vracet, to zcela jistě nikdo z nich nepředvídal.

Když před několika lety vypukla v Sýrii válka, tak jsem si říkal, proč se nenajde nějaký novodobý Nicholas Winton, který by zorganizoval podobnou akci a zajistil přesun Syrských a Iráckých děti do bezpečí. A že bych byl ochotný (a manželka zcela jistě taky) se jednoho takového dítěte ujmout, pokud by se jednalo o dítě mladšího školního věku s alespoň základní znalostí angličtiny.

Stát se to, tak dnes už bychom takové dítě mohli pomalu začít připravovat na návrat domů. Ale dnes už je mi také jasné, že podobný nápad by se v blízkovýchodní mentalitě nejspíš neujal.

Přijít ale s podobným nápadem dnes? Tak tomu se v lidové češtině říká přijít s křížkem po funuse.

Autor: Daniel Procházka | pátek 28.9.2018 21:24 | karma článku: 32.16 | přečteno: 973x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 58 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 12.26 | Přečteno: 122 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 5.73 | Přečteno: 109 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 37.99 | Přečteno: 916 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 34.01 | Přečteno: 3398 | Diskuse
Počet článků 12 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2702

Jsem heterosexuální pedofil. Přeji si jen žít, nechat žít druhé, radovat se ze života, ze svojí rodiny, ze smysluplné práce a při tom všem se nějakým způsobem srovnat s faktem, že život zkrátka není fér.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...